Kalevi Sorsa -palkinto akatemiatutkija Timo Miettiselle

Vuoden 2021 Kalevi Sorsa -palkinto on myönnetty akatemiatutkija Timo Miettiselle teoksesta Eurooppa – poliittisen yhteisön historia (Teos, 2021).  

Timo Miettinen, kuva: Heli Sorjonen

Palkintoraadin mukaan Miettisen kirja on yhtä aikaa valaiseva ja lukijaansa haastava teos, joka ankkuroi Euroopan yhdentymisen sen laajempiin taustatekijöihin. Kirjan vahva filosofinen ja aatehistoriallinen perusta auttaa hahmottamaan Euroopan tarinan pitkän kaaren, historiallisten kehityskulkujen merkityksen sekä kansakuntien henkisen perinnön vaikutukset nykyhetkessä. Samalla se johdattelee lukijansa Euroopan yhdentymiseen liittyvien peruskysymysten äärelle pyrkimättä tarjoamaan valmiita vastauksia. Kirja muistuttaa tarpeesta muodostaa lyhytjänteisen, yksityiskohtiin takertuvan ja kyynisenkin keskustelun rinnalle isompia näkymiä yhteisen Euroopan paikasta ja tehtävästä maailmassa. 

Palkinnon myöntää vuosittain Kalevi Sorsa -säätiö yhteistyössä Kansan Sivistysrahaston kanssa. Palkinto myönnetään nyt toista kertaa. Se perustettiin 21.12.2020, jolloin tuli kuluneeksi 90 vuotta Suomen pitkäaikaisimman pääministerin Kalevi Sorsan (1930–2004) syntymästä.

Palkinnon summa on 2500 euroa ja se myönnetään yhteiskunnallisesti merkittävälle teolle, joka koskee yhteiskuntatutkimusta, kirjallisuutta tai muuta Kalevi Sorsan elämäntyötä sivuavaa teemaa. 

Palkinto luovutetaan tiistaina 1.2.2022 klo 10.00-10.45 järjestettävässä keskustelutilaisuudessa, jossa säätiön toiminnanjohtaja Mikko Lievonen haastattelee Miettistä kirjan teemoista ja Euroopan tilasta. Keskustelu striimataan ja sitä voi seurata tilaisuuden Facebook-tapahtuman kautta.