ABOA 2024- joukkue kansainväliseen iGEM-kilpailuun Pariisiin!

Projektin kuvaus

Lahjoita ja tue ABOA 2024- joukkuetta kehittämään avaruusvitamiineja! Bioteknologian ja luonnontieteiden opiskelijoista koostuva ABOA 2024- joukkue osallistuu tänä vuonna iGEM-kilpailuun, jossa tarkoituksena on ratkaista jokin paikallinen tai globaali ongelma bioteknologian keinoin. Projektin tekemiseen on aikaa noin kymmenen kuukautta. Projekti liittyy tänä vuonna avaruuteen ja siihen, miten pitkillä avaruuslennoilla voidaan E. colin avulla tuottaa astronauteille välttämättömiä vitamiineja. Tavoitteena on voittaa kilpailun avaruuskategoria sekä kultamitali esimerkillisellä innovaatioprojektilla! Tulevaisuudessa ei ole kestävää eikä logistisesti järkevää lähettää suuria vitamiinirahteja tai vihanneskuormia avaruusasemille. Projekti tukee vihreän solumaatalouden kehittymistä luoden samalla uusia mahdollisuuksia elämän ylläpitoon tulevaisuudessa maapallon ulkopuolellakin. Itse kilpailusta ja tutkimuksen tekemisestä syntyy kustannuksia, joihin etsitään rahoitusta yritysyhteistyön lisäksi joukkorahoituksen avulla. Lahjoita ja rakenna silta kohti kestävää avaruusmatkailua! Tulevaisuudessa solumaatalouden avulla voidaan tuottaa tarvittavat vitamiinit suoraan avaruusasemilla, säästäen resursseja ja varmistaen, että seuraavat sukupolvet voivat tutkia ja asuttaa avaruutta vihreitä arvoja kunnioittaen.

Työryhmän esittely

ABOA 2024- joukkue on Aboa Turku ry:n alainen turkulaisista ja tamperelaisista bioteknologian ja luonnontieteiden opiskelijoista koostuva tutkimusryhmä. Joukkue osallistuu tänäkin vuonna maailman suurimpaan kansainväliseen synteettisen biologian kilpailuun iGEM:iin. Kilpailu järjestetään Pariisissa lokakuussa 2024.

Hankeraportti

ABOA 2024 koostui kolmestatoista Aboa Turku ry:n alaisuudessa työskentelevistä eri luonnontieteiden ja tekniikan alojen opiskelijoista, jotka yhdistivät voimansa kehittääkseen synteettisen biologian innovaation, avaruusvitamiinit. Tiimi sitoutui tavoitteeseen edistää tieteellistä tutkimusta ja opettaa samalla kaikelle kansalle yhteiskunnallisesti merkittävästä aiheesta, synteettisestä biologiasta. Projektin painopiste oli paitsi iGEM-kilpailuun osallistumisessa, teknologisessa edistyksessä, mutta myös projektin opettavaisessa ja yhteiskunnallisessa ulottuvuudessa.

iGEM (International Genetically Engineered Machine) on maailmanlaajuinen synteettisen biologian kilpailu, joka kokoaa yhteen opiskelijoita, tutkijoita ja innovaattoreita eri puolilta maailmaa. Tarkoituksena on ratkaista globaali tai lokaali ongelma synteettisen biologian avulla. Kilpailu tarjoaa osallistujille mahdollisuuden kehittää omia projektejaan, saada kansainvälistä asiantuntevaa palautetta tuomaristolta ja rakentaa arvokkaita verkostoja. Grand Jamboree on kilpailun Pariisissa järjestettävä päätapahtuma, jossa tiimit kokoontuvat esittelemään projektejaan, osallistumaan työpajoihin ja verkostoitumaan alan asiantuntijoiden kanssa. ABOA 2024 osallistuikin 22.-27.10.24 Grand Jamboree tapahtumaan.

ABOA 2024:n projekti sai iGEM-kilpailussa erinomaiset arvostelut, mikä näkyi erilaisina saavutuksina. Tiimi saavutti kultamitalin, mikä tarkoittaa, että projekti täytti kilpailun tiukat kriteerit laadukkaasta tieteellisestä tutkimuksesta. Tuomaroinnin toteutti kansainvälinen moniammatillinen tuomaristo, jotka olivat Space Village- kategorian erityisasiantuntijoita. Projekti sai myös erityismaininnan opettavaisuudestaan, vaikutuksellisuudestaan sekä projektista käydystä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Tämä erityismaininta sijoitti tiimin top 5 -listalle Education Special Award -kategoriassa. Nämä saavutukset osoittavat, että ABOA 2024:n työ ei ollut vain teknisesti onnistunutta, vaan se myös herätti laajempaa keskustelua ja vaikutti positiivisesti alan kehitykseen.

Projektin aikana tiimi suoritti useita laboratorioanalyysejä ja keräsi arvokasta dataa. Yksi merkittävimmistä löydöksistä liittyi plasmidien siirtämiseen E. coli -bakteeriin. Laboratoriotutkimusten avulla todettiin, että A-, C- ja E-vitamiinia tuottavien plasmidien siirtäminen E. coli -bakteeriin on mahdollista. Tämä on tärkeä havainto, sillä se avaa uusia mahdollisuuksia tasapainoisen ja ravinteikkaan ruoan tuottamisessa rajoitettujen resurssien olosuhteissa, kuten avaruudessa. Tulevaisuudessa jatkotutkimuksen avulla voidaan kehittää menetelmiä lisätä muita vitamiineja valmistavien geenien ilmenemistä E. coli -bakteerissa tai vaihtoehtoisesti siirtää nämä geenit johonkin muuhun eliöön. Projektin aikana myös tehtiin teknistä mallinnusta suljetusta kierrätyssysteemistä, jossa ravinteet kulkevat bioreaktoreihin, joissa nämä bakteerisolut kasvavat ja tuottavat vitamiinirikasta ravintoa. Mallinnuksen pohjalta tehtiin kannattavuuslaskelmia, joissa löydettiin merkittävä hyöty ravinnon kasvattamiseen mikrobipohjaisesti avaruusasemilla verrattuna perinteiseen kasvien viljelyyn ravinnoksi.

ABOA 2024:n tutkimustulokset avaavat ovia useille jatkotutkimus- ja sovellusmahdollisuuksille. Tutkimukset voivat edistää uusien, tehokkaampien menetelmien kehittämistä vitamiinien ja ravinteikkaan ruoan tuotantoon. Tämä voi johtaa innovaatioihin, jotka tehostavat teollista biotuotantoa ja synteettisen biologian tutkimusta. Geenitekniikan avulla voidaan potentiaalisesti kehittää myös järjestelmiä, joissa ravintoaineiden tuotanto ei ole riippuvainen perinteisistä viljelymenetelmistä, mikä on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa resurssit ovat rajalliset. Projekti on myös osoittanut, kuinka tieteellinen tutkimus voi yhdistyä opettavaisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Tämä luo tietä tuleville projekteille, joissa pyritään paitsi tieteelliseen edistykseen, myös tiedon levittämiseen ja kriittisen keskustelun edistämiseen.

Miten Kulttuurilahjahanke auttoi toteutuksessa?

Kulttuurilahjan kautta tullut taloudellinen tuki mahdollisti turkulaisten ja tamperelaisten nuoren tutkijan laboratoriotyön tekemisen ja sitä kautta osallistumisen kansainvälisen tiedekilpailuun iGEM:iin. Tässä tapauksessa tuki käytettiin kilpailun laboratoriokuluihin, joita bakteerien kasvattaminen ja geenien muokkaaminen synnyttivät. Laboratoriotyön toteutus on keskeinen osa kilpailussa esiteltävän projektin tuloksia. ABOA 2024 -joukkue valitsi projektikseen tuottaa A-, C- ja E-vitamiineja E. coli-bakteerilla. Tietoa ja teknologiaa voi käyttää höydyksi rajallisten resurssien olosuhteissa, kuten avaruusasemilla ja avaruuslennoilla.