Laaja kirjo KSR:n apurahoja Varsinais-Suomeen

Varsinaissuomalainen tiede, kulttuuri, urheilu ja liikunta sekä järjestö- ja harrastustoiminta saavat tänä vuonna yhteensä 36 310 euroa apurahoina Kansan Sivistysrahastolta (KSR), siihen kuuluvilta erikoisrahastoilta ja Nils Robert af Ursinin nimeä kantavalta maakuntarahastolta. Apurahoista päätettiin tammikuussa.

”Apurahojen laaja kirjo eri aloille ja paikkakunnille ilahduttaa. Vaikka monet yksittäiset apurahat ovat aika pieniä, ne voivat kuitenkin olla saajalleen ratkaisevan tärkeitä tunnustuksia tai rohkaisuja”, Ursin-rahaston asiamies Kristiina Hellstén sanoo.

Apurahojen saajia on yhteensä 48, joista erilaisia työryhmiä ja yhteisöjä 21 ja yksittäisiä henkilöitä 27. Heistä naisia on 18 ja miehiä 9. Nuorin apurahan saaja on syntynyt vuonna 2004 ja vanhin vuonna 1946.  Apurahan saajien keski-ikä on noin 42 vuotta. Apurahojen saajia löytyi tänä vuonna Turusta, Salosta, Liedosta, Kaarinasta, Piikkiöstä, Raisiosta, Ruskolta ja Uudestakaupungista.

Monet yhteisöjen saamat apurahat mahdollistavat erilaisia opinto- ja koulutustilaisuuksia. Esimerkiksi nuorille on tarjolla väittelytaitojen kehittämistä verkossa. Omaishoitajille järjestetään apurahan avulla digitukea ja muitakin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen hankkeita tuetaan. Historiahankkeisiinsa tukea saavat esimerkiksi Uudenkaupungin sosialidemokraatit ja työväentalo sekä Turun sosialidemokraattinen Ursin-seura.

Väitöskirja- ja opinnäytetöihinsä apurahaa saa muutama hakija. Esimerkiksi Päivi Leinonen työstää väitöskirjaa lähiöympäristöjen esteettisestä kokemisesta. Olli Tammilehto puolestaan kirjoittaa tietokirjaa ajankohtaisesta aiheesta ”Korona ja eriarvoisuuden epidemia”.

Myös taide- ja kulttuurihankkeet ovat monipuolisia. Esa Niemitalon laulamat Laivanrakentajan laulu -esitykset taltioidaan apurahan turvin. Lähiökirjastoissa kuullaan nykymusiikkia Möly Trion esittämänä ja Fanni&Marianne Duo vie sirkustaidetta varsinaissuomalaisiin lastensuojelun yksiköihin. Heikki Palmu kirjoittaa romaania ”onnellisten ihmisten autokaupungista”.

KSR:n erikoisrahasto Turun liikunta- ja urheilurahasto keskittyi tänä vuonna lasten ja nuorten liikuntaharrastusten tukemiseen, kertoo rahaston edustaja Outi Tamminen. Raision Urheilijat, Turun Jyry ja Turun Sulka järjestävät apurahan turvin toimintaa perheille ja lapsille.

Rahasto halusi myös tukea nuoria menestyneitä urheilijoita. Apurahan saajien joukossa ovat pituushypyn hallitseva Suomen mestari, Turun Weikkoja edustava Taika Koilahti, golfin kansainväliselle huipulle tähtäävä Eemil Alajärvi ja joulukuun 2021 uinnin lyhyen radan SM-kisojen kultamitalisti Roope Paatos.

Lisätietoja myönnetyistä apurahoista täältä