Demokratia vai vallankumous -keskustelu sukelsi 1970-luvulle

Oodin Demokratia vai vallankumous -tilaisuus keräsi Maijansalin täyteen 1970-luvun taistolaisuudesta ja poliittisesta liikehdinnästä kiinnostuneita ihmisiä. tilaisuudessa keskusteltiin mm. 1960- ja 1970-lukujen nuorisoradikalismista.

Kanerva Cederström johdatti aluksi kuulijat elokuvan pariin, erittäin mielenkiintoisella alustuksella. Yleisölle esitettiin Jean-Luc Godardin elokuva Kiinatar (1967). Oliko taistolaisuus suomalainen vastine maolaisuudelle?

Miksi Suomessa taistolaisuus sai niin suuren kannatuksen? Oliko taustalla kylmä sota, suomettuminen, pyrkyryys ulkopoliittiseen pätevyyteen? Tilaisuudessa tuotiin esille aikalaiskertomuksia – liian suuren neuvostomyöntyvyyden seurauksia, pitkäaikaisia huonoja tapoja, poissulkemisia. Taistolaisuuden jälkipyykkiä puitiin myös seuraavan sukupolven silmin.

VTT Veli-Pekka Leppäsen johdolla elokuvan ja Leninin ilmestyskirjan esiin nostamia, poliittisia ja polttavia kysymyksiä kommentoivat erittäin mielenkiintoisesti ja omintakeisesti, raikkaasti ja asiantuntevasti FT Antu Sorainen, VTL Ilkka-Christian Björklund ja professori, emeritus  Seppo Hentilä.

Tilaisuudessa julkistettiin keskustelun pohjana  ollut Riikka Tannerin teos Leninin ilmestyskirja. Kirjan saatesanoissa Tanner kertoo: ”Tämä kirjoituskokoelma kertoo nuorena omaksutusta totalitaarisesta aatteesta ja siitä luopumisesta.” Leninin ilmestyskirja sisältää tarkkanäköistä analyysia taistolaisajan ydinilmiöistä. Kirja sisältää painajaisineen viisi näkökulmaa 1970-lukuun ja tuo esiin ajankohdan henkisen häiriötilan kärkevän kritiikin. Kirjan viimeinen essee on löytö. Kertomus latvialaissyntyisestä menševikistä Paul Olbergista (1878-1960) ja hänen leppymättömästä taistelustaan Leninin luomaa hirmuhallintoa vastaan.

Tilaisuus oli tarpeellinen ja nykyisen poliittisen ilmapiirin – maailmassa vieläkin ilmentyvän totalitarismin, informaatiovaikuttamisen, ihmisvihan jne. – näkökulmasta tilaisuus oli myös erittäin ajankohtainen.

Puheenvuoroista löytyy myös Erik Vartiaisen kuvaama tallenne:

Tannerin kirjaa voit tilata OPUS LIBRUMIN nettikirjakaupasta https://opusliberum.com/kauppa/leninin-ilmestyskirja/ tai suoraan kirjailijalta:

Riikka Tanner
tannerriikka@gmail.com
TANNER, RIIKKA Leninin ilmestyskirja
298 sivua
Sidottu, pehmeäkantinen

ISBN 978-952-65359-0-6

Julkaisija: Media Hameentie