Täällä Pohjantähden alla vietnaminkielisille lukijoille

Suomalais-vietnamilainen kääntäjä Bùi Việt Hoa, joka on vienyt suomalaisen kirjallisuuden helmiä vietnamilaisille lukijoille lähes neljän vuosikymmenen ajan, on nyt syventymässä Väinö Linnan mestariteoksen, Täällä Pohjantähden alla -trilogian, kääntämiseen. Tämä projekti ei ole ainoastaan kulttuurinen silta kahden kaukaisen maan välillä, vaan myös henkilökohtainen intohimon ja omistautumisen osoitus.

Vuodesta 2018 lähtien Việt Hoa on hyödyntänyt Suomen Kulttuurirahaston myöntämää työskentelyapurahaa aloittaakseen käännöstyön Linnan kuuluisasta trilogiasta. Kahden vuoden intensiivisen työn tuloksena ensimmäinen ja toinen osa on saatu valmiiksi, ja kolmannen osan kääntäminen on aikataulutettu alkamaan lokakuussa 2024. Käännösprosessi itsessään on odotettavissa kestävän 6–9 kuukautta.

Erityistä tässä projektissa on kääntäjän aikomus kirjoittaa vietnaminkielinen tutkielma Väinö Linnasta ja hänen teoksestaan käännöksen esipuheeksi. Tämä lisäisi merkittävästi teoksen arvoa vietnamilaisille lukijoille, tarjoten heille syvällisemmän ymmärryksen suomalaisesta kulttuurista ja historiasta, jota Linnan trilogia käsittelee. 

Việt Hoan aikaisempiin saavutuksiinsa kuuluu kokonaisen vietnaminkielisen Kalevalan kääntäminen vuonna 1994, josta hän sai Vietnamin kirjailijaliiton pääpalkinnon seuraavana vuonna. Lisäksi hän on kääntänyt Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, F. E. Sillanpään Ihmiset suviyössä ja Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen, yhdessä miehensä PhD Vo Xuan Que-n kanssa, joka ilmestyi Vietnamissa keväällä 2023.

Nykyproosasta on kääntänyt Katja Ketun Kätilön, joka julkaistiin vuoden 2018 kesäkuussa. Uusin käännös on Risto Isomäen Con rit, joka ilmestyi viime joulukuussa, ja jonka Vietnamin kulttuuriministeriö on valinnut vuoden 2023 maan kymmenen parhaan kirjan joukkoon. Se on ainoa käännöskirja tässä kategoriassa.

Suomalaisen kirjallisuuden kääntäminen vietnamiksi on merkittävä panostus kulttuurien väliseen vuoropuheluun. Merkkiteosten kääntäminen avaa ovia uusille sukupolville tutustua suomalaiseen kirjallisuuteen, sen teemoihin, historiaan ja kauneuteen.