Päivi ja Paavo Lipposen rahaston taidekokoelma Kiasmalle

Kiasman taidemuseo vastaanottaa merkittävän lahjoituksen, kun Kansan Sivistysrahaston Päivi ja Paavo Lipposen rahasto lahjoittaa taidekokoelmansa museolle.

Rahasto on kartuttanut taidekokoelmaansa vuosittain Kuvataideakatemian lopputyönäyttelystä ostetuilla teoksilla. Kokoelmaan kuuluu yli 50 teosta, jotka rahasto lahjoittaa nyt Kiasmaan osaksi Kansallisgallerian kokoelmaa.

Kansan Sivistysrahaston Päivi ja Paavo Lipposen rahasto on kartuttanut taidekokoelmaansa vuosittain kahdella tai kolmella teoksella. Hankinnoilla on tarkoitus tukea nuorten taiteilijoiden uraa sen alkuvaiheessa. Kokoelmassa on monia taiteilijoita, jotka ovat vuosien aikana vakiinnuttaneet asemansa kuvataiteen kentällä myös kansainvälisesti.

Kokoelma on ollut vuodesta 2008 talletettuna Kansallisgalleriaan.

Kokoelman taiteilijat ovat: 

Julia Alge, Ville Andersson, Mirza Cizmic, Toni Elg, Alexi Gordin, Sofia Haapamäki, Natalie Hamada, Alma Heikkilä, Hannaleena Heiska, Karoliina Hellberg, Jenni Hiltunen, Mikko Hintz, Einari Hyvönen, Jani Hänninen, Lotta Ingman, Topi Juntunen, Shoji Kato, Ninna Korhonen-Schwegler, Joonas Kota, Tuomas A. Laitinen, Kalle Leino, Eeva Lietonen, Robin Lindqvist, Maija Luutonen, Andreas Lycke, Satu Manninen, Maisa Majakka, Janne Nabb, Jussi Nykänen, Maria Teeri, Tiina Palmu, Olli Piippo, Tiina Pyykkinen, Leonor Ruiz Dubrovin, Elida Runeson, Timo Ryhänen, Riiko Sakkinen, Maiju Salmenkivi, Natalie Seifert Eliassen, Kaarlo Stauffer, Iiu Susiraja, Maria Teeri, Jenni Toikka, Anna Tuori, Camilla Vuorenmaa, Mikko Ängeslevä

Lipponen pitelevät käsissään skumppalaseja ja näyttävät vilpittömästi iloisilta.
Päivi ja Paavo Lipponen. Kuva: Iisa Smeds

Kansan Sivistysrahaston Päivi ja Paavo Lipposen rahasto

Kansan Sivistysrahaston Päivi ja Paavo Lipposen rahasto tukee vuosittain nuoria tekijöitä eri taiteen aloilta. Vuonna 1998 perustettu rahasto auttaa ja kannustaa nuoria taiteilijoita urallaan eteenpäin ja edistää suomalaisen kulttuurin leviämistä sekä kotimaassa että maailmalla.

Kansallisgallerian kokoelma

Kansallisgallerian kokoelmaan kuuluu noin 43 000 taideteosta. Kokoelma on valtion omistuksessa olevaa Suomen kansallisomaisuutta. Kansallisgallerian tehtävänä on kokoelmasta huolehtiminen sekä sen ylläpito ja kartuttaminen. Nykytaiteen museo Kiasman tehtäviin kuuluu hankkia uusia nykytaiteen teoksia ja esittää niitä yleisölle. Kansallisgallerian taidekokoelmassa on yli 8 000 nykytaiteen teosta.

Vuodessa hankitaan noin 100 uutta teosta. Nykytaiteen museo hankkii ensisijaisesti suomalaisia ja lähialueiden nykytaiteen teoksia.

STT:n uutinen: Kiasma vastaanottaa merkittävän lahjoituksen: Yli 50 nuorten taiteilijoiden teosta osaksi Kansallisgallerian kokoelmaa