LASTEN ME TOO / Yhteisöjen tunne- ja turvataitoja vahvistava traumasensitiivinen teatterikokonaisuus

Projektin kuvaus

Alaikäiseen kohdistuvaa häirintää, houkuttelua eli groomingia ja seksuaaliväkivaltaa ympäröi vahva vaikenemisen kulttuuri. Hiljaisuus ei kuitenkaan palvele ketään. Pahimmillaan se jättää uhrin ilman tarvitsemaansa tukea ja mahdollistaa seksuaalirikoksen uusiutumisen. Kuroa Kollektiivi tekee mm. kouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin suuntaavaa kiertuetyötä. Koollekutsujana toimii aiheesta valmistettu kokonaisvaltainen audiovisuaalinen teatteriesitys, jonka tarkoitus on toimia puheeksiottamisen välineenä. Kaikki ymmärtäminen ei ole sanallista. Esitys toimii keskustelun avaajana. Kokonaisuus huomioi myös koululaisten vanhemmat. Aiheesta valmistettu katsoja-kokijan mahdolliset traumat ja triggerit huomioiva teatteriesitys on turvallinen paikka harjoitella aiheen meissä monissa herättämiä vaikeita tunteita: surua, pelkoa, inhoa, vihaa sekä syyllisyyden ja riittämättömyyden tunteita. Vaikka tilanne lavalla on epätosi, vain näytelty, on sen katsoja-kokijassa herättämät tunteet aitoja. Viisiportainen kiertuekokonaisuus kattaa: 1) AMMATTISEMINAARIT koska ennen kouluissa tapahtuvaa työtä on syytä tarkistaa mitkä tuentarjoajatahot kullakin kiertuepaikkakunnalla toimii. Tämä vahvistaa ja selkeyttää jatkotoimia, aktivoi passiivisiksi unohtuneet aikuiset ja päivittää tiedot esim. alueen palvelupoluista. Ammattiseminaari tuo toimijat näkyviksi toisilleen ja vahvistaa verkostojen kurottumista myös katvealueille. 2) VANHEMPAINILLAT koska moni nykyaikuinen on saanut vain kasikytluvun seksuaaliVALISTUSTA, josta puuttuu seksuaaliKASVATUKSEEN kuuluva kehotunnekasvatus ja turvataidot kuten digiliikennekasvatus ELI meitä tavan aikuisia ohjaa edelleen häpeä ja tiedonpuute, jonka takia välttelemme aktiivisesti puuttumista alaikäiseen kohdistuvaan häirintään, houkutteluun eli groomingiin ja seksuaaliväkivaltaan --> koska helpompaa on ajatella, että sen tekee joku muu. 3) ESITYKSET kiertuekouluilla 4) TYÖPAJAT, joissa valitun aiheen ja esityksen herättämiä ajatuksia ja tunteita käsitellään pienryhmissä koska näin taidekokemuksesta saatu ymmärrys juurrutetaan (sitä sanallistaen ja toisten kanssa jakaen) kohti yksilön omaa osaamisjärjestelmää. Vahvistetaan myös yhteisöä, joka parhaimmillaan toimii seksuaaliväkivaltaa kokeneen tukena TAI pystyy ohjaamaan lapsikohteista seksuaalista kiinnostusta itsessään havainneen terapiaan, jonka tarkoitus on estää mahdolliset seksuaalirikolliset teot tulevaisuudessa. Ennaltaehkäisevää työtä voi tehdä vain ennakkoon. (vrt. ensiaputaidot) 5) terapia-ammattilaisen antama PALVELUOHJAUS tarvittaessa, koska me emme koskaan tiedä kuka tukea tarvitsee. Aihetta ympäröi vahva vaikenemisen kulttuuri. Voikin olla niin, että tukea tarvitsee nuoren lähellä oleva aikuinen (vanhempi, opettaja, harrasteohjaaja tai ensikuulija, joka toimii hänelle uskoutuneen nuoren tukena). Tällöin tuen on löydyttävä, vaikka tuentarvitsija harvoin jaksaa kaiken keskellä etsiä häntä parhaiten palvelevaa palvelua.

Työryhmän esittely

Kuroa Kollektiivi on artivisti Kati Keskihannun perustama ja ylläpitämä traumasensitiiviseen teatterityöhön erikoistunut ryhmä. Työskentely on taiteilijavetoista, moniammatillista ja valtakunnallisesti toimivaa. Kevään 2023 työskentely keskittyy Lasten Me Too -teemaan. <a href="https://www.rikotaanhiljaisuus.art/">#RIKOTAANHILJAISUUS</a> Ei anneta sen rikkoa lasta.

Hankeraportti

Koronan vuoksi Lasten Me Too -aiheinen kiertuetoimintamme liki pysähtyi, mutta olemme käyneet mm. Tampereella (esitys ja seminaari), Oulussa, Joensuussa ja Rovaniemellä. Tämän lisäksi olemme järjestäneet verkkoseminaareja sekä hybriditoteutuksina lasten ja nuorten lähellä työskenteleville ammattilaisille suunnattuja luentoja. Lokakuussa 2021 kuvattiin Kuusankoskella yläkouluille suunnatusta Korppipäinen mies -esityksestä laadukas taltiointi, jonka oppilashuoltoryhmille suunnattu jakelu aloitetaan loppuvuodesta.

Salaisuus -niminen alakouluille suunnattu esitys on käsikirjoitettu ja sen harjoitukset on alkaneet ms Suukko II -aluksella Helsingin Herttoniemessä. Uuden esityksen ensi-ilta on 26.1.2021.

Lavalla ovat teatteri-ilmaisun ohjaajat Kati Keskihannu, Anitra Penttinen sekä Sanna-Kaisa Hjorth (kaksi kerralaan). Esityksen visuaalisuudesta vastaa muotoilija-artenomi/nukenrakentaja Tytti Nieminen ja säveltäjä-äänisuunnittelijana toimii Henri Kivistö. Valot suunnittelee Esa Kyllönen.

Teeman käsittelyssä asiantuntijoina toimivat mm. kuvataiteilija-poliisi Enna Airik, Traumainformoidun sote- ja ope verkoston aktiivi hammaslääkäri ja terapeutti Kati Sarvela sekä nuorisopsykiatri Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen. Ammattiasiantuntijoiden lisäksi teokseen ovat vaikuttaneet lukuisat käsikirjoitusta varten haastatellut kokemusasiantuntijat. Ohjaus on käsikirjoittaja Kati Keskihannun ja nukketeatterikoulutus saadaan palkitulta nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhöseltä.

Lisätietoja traumasensitiivisen teatterin työmuodosta:
https://prezi.com/view/lGrlpUWcwcx7jGMEpWu6/

Lisätietoja, valokuvia, kiertueaikataulu jne. kotisivuiltamme:
www.rikotaanhiljaisuus.art

Miten Kulttuurilahjahanke auttoi toteutuksessa?

Kulttuurilahja-keräyksellä on merkittävä vaikutus teoksen toteutumiseen. Koronavuosi on tarvittavine rajoituksineen katkaissut kaltaistemme kiertueteatteritoiminnasta ja seminaareista elantonsa saavien taiteilijoiden kiertuetyön ja ilman harjoituksiin tarkoitettua rahoitusta toiminta olisi keskeytynyt kokonaan. Kiitämme lämpimästi kaikkia tukijoitamme, sillä Lasten Me Too -työ todella on aikuisten asia. #rikotaanhiljaisuus Ei anneta sen rikkoa lasta.