Maanantaina 10.6.2024 keskustakirjasto Oodissa järjestettiin Kesä 1944 -niminen muistotapahtuma, jossa kunnioitettiin sotaveteraaneja ja käsiteltiin vuoden 1944 kesän tapahtumia, jolloin Neuvostoliiton puna-armeija käynnisti suurhyökkäyksen Karjalankannaksella. Tällä puna-armeijan massiivisella operaatiolla Neuvostoliitto pyrki nopeaan ratkaisuun Suomen osalta.
Kyseisessä taistelussa oli kyse, ei vähemmästä kuin siitä, pystyikö Suomi säilymään itsenäisenä valtiona sodan jälkeen. Veteraanien perintö on kertomus uhrautuvaisuudesta, sitkeydestä, velvollisuudentunnosta ja tulevaisuudenuskosta. Veteraanit jos ketkä tietävät, että rauha on edellytys kestävälle ihmiskunnan kehitykselle ja ihmisoikeuksien toteutumiselle maailmassa.
Tilaisuuden järjestäjinä toimivat Suomen Sotaveteraaniliitto ja Kansan Sivistysrahasto. Iltalehti teki tapahtumasta suoran live-lähetyksen.
Tapahtuman juontajana toimi Kansan Sivistysrahaston Ulla Vuolanne ja alkusanat piti Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Sakari Martimo. Tämän jälkeen emeritusprofessori Ohto Manninen käsitteli puna-armeijan neljännen strategisen iskun tavoitteita ja suunnitelmia. Manninen on tunnettu uranuurtavista tutkimuksistaan, jotka perustuvat venäjänkieliseen alkuperäisaineistoon.
Veteraani Aimo Reinikainen, joka taisteli 21. Prikaatissa, kertoi kokemuksistaan Rintamaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Heikki Karhun haastattelussa. Reinikainen, joka täytti tammikuussa 100 vuotta, nimitettiin hiljattain Sotaveteraaniliiton kunniajäseneksi.
Tietokirjailija ja toimittaja Jukka Halonen esitteli kirjansa, joka kertoo päivä päivältä kesän 1944 tapahtumista ja sotamies Onni Hämäläisen kokemuksista Jalkaväkirykmentti 45 pikakivääriampujana. Halosen puheenvuoro valotti tavallisen sotilaan näkökulmaa sodan aikaisiin tapahtumiin.
Tilaisuudessa muistutettiin myös veteraanityön jatkuvuudesta, vaikka veteraanitunnuksen omaavia suomalaisia on enää 1800.
Tapahtuma päättyi Jorma Hynnisen ja Sotaveteraanien suurkuoron esittämään Veteraanin Iltahuutoon, Laivaston soittokunnan säestyksellä. Esityksen aikana nähtiin Sami Hakalan värittämiä kesän 1944 TK-kuvia.
Artikkelin pääkuva: Nikolai Ylirotu