Tammisaaren punavankimuistomerkin hallintaoikeudet hoitoyhdistykselle

Tammisaaren punavankimuistomerkin hoitoyhdistys – Skötselföreningen för röda fångars minnesmärke i Ekenäs ry vieraili säätiössä keskiviikkona 31.5.2023.

Tilaisuudessa allekirjoitettiin Tammisaaren 1918 haudan ja hautamuistomerkin hallintaoikeudet säätiöltä yhdistykselle siirtävä luovutussopimus.

Säätiö kiitti punavankimuistomerkin hoitoyhdistystä tärkeästä ja arvostetusta työstä vainajien nimien keruussa, vainajien nimilaattojen teettämisestä ja kaikinpuolisesta muistomerkin hoidosta. Työ on tärkeää kansallisen historian ja työväenliikkeen historian esillä pidon kannalta.

Tammisaareen on haudattu 3000 punaista, jotka sodan päätyttyä menehtyivät vankileirissä. Leirille tuoduista vangeista kuoli lähes joka kolmas. Muistomerkkiin on kiinnitetty pronssilevyjä, joissa on kuolleiden nimet ja henkilötiedot.

Muistomerkille on kokoonnuttu mm. 1993, kun piispa Erik Wikström siunasi kuolleet haudan lepoon, myös tasavallan presidentti Mauno Koivisto vaimoineen kunnioitti muistohetkeä läsnäolollaan. Vuonna 2018 paikalle kokoontui 3500 henkilöä muistamaan vankeja, tuolloin tilaisuutta läsnäolollaan kunnioitti presidentti Tarja Halonen puolisoineen.

vanhempia henkilöitä kokouspöydän ympärillä