Tutkijat valottavat Savonrantatalossa presidentin puolisoiden elämää presidentinlinnan jälkeen. Minkälaista sopeutuminen siviilielämään oli?
Dosentti Marjaliisa Hentilä kertoo Suomen ensimmäisen presidentin puolisosta Ester Ståhlbergista, joka jatkoi siviilielämässä yhteiskunnallista ja kirjallista toimintaansa. Hän oli edelleen perustamansa Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistyksen aktiivinen puheenjohtaja. Hän perusti kulttuurilehti Aamun, julkaisi useita novellikokoelmia ja laati tietoteoksen Viron historiasta. Protestina juutalalaisvainoille hän julkaisi Suomen juutalaisten historiaa. Ståhlbergin suurin urakka oli kaksiosainen Mathilda Wreden elämäkerta.
1930-luvun laman aikana Ester Ståhlberg perusti työttömille virkamiehille ja kaupan työntekijöille Munkkiniemen siirtolapuutarhan ja heidän henkiseksi tuekseen Toimelan setlementin. Ester Ståhlberg perusti yhteiskunnallisia yrityksiä, jotka paitsi auttoivat kanssaihmisiä myös työllistivät ja edelleen työllistävät huomattavan määrän henkilökuntaa.
Entä Ester Ståhlbergin seuraajat.
Tohtori Maritta Pohls käy lyhyesti läpi muiden puolisojen elämän puolison presidenttikauden jälkeen. Julkisuudesta vetäytyvät Signe Relander, Gerda Ryti ja Eeva Ahtisaari. Omalla kotipaikkakunnallaan itselle tärkeisiin asioihin osallistuvat Ellen Svinhufvud ja Kaisa Kallio. Puolison työn säilyttäjä Alli Paasikivi. Yhteiskuntaan vaikuttavat Tellervo Koivisto ja Pertti Arajärvi.