Konserttisarja

Päivi ja Paavo Lipposen rahasto tukee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta valmistuvia tai valmistuneita laulumusiikin opiskelijoita, jotka ovat vakuuttaneet ja näyttäneet paikkansa tulevaisuuden tähtinä. Vuoden solisti valitaan Sibelius-Akatemian viimeisen opintovuoden opiskelijoiden joukosta. Haku on joka syksy ja valinnan tekee rahaston nimeämä raati. Rahasto on järjestänyt solisteille konsertin vuodesta 2014 alkaen.

Rahasto on järjestänyt konsertteja Musiikkitalolla yhteistyössä Sibelius-Akatemian laulumusiikkiosaston kanssa sekä kesäisin konsertin yhteistyössä Urkuyö & Aaria -festivaalin kanssa Espoon Tuomiokirkossa. Lisäksi rahasto on järjestänyt lastenoopperatapahtumia Ateneumin kanssa. Tapahtumissa on esitetty Taikahuilu-ooppera ja Tuhkimo-ooppera.

Rahasto järjestää Uuden vuoden konsertin Temppeliaukion kirkossa, esiintyjinä vuoden solisteja.

Konsertteihin on vapaa pääsy.

Rahaston solistit

2024 Iirisilona Segerstam ja Gabriel Kivivuori Sereno

Vuoden 2024 solisteja ovat sopraano Iirisilona Segerstam ja Gabriel Kivivuori Sereno.

Sopraano Iirisilona Segerstam (s. 1999) voitti vuoden 2023 valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun. Segerstam opiskelee laulua Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 2021 Segerstam valmistui Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta.

Gabriel Kivivuori Sereno (s. 2003) on meksikolaissuomalainen laulaja, säveltäjä ja pianisti. Hän sai vuoden 2023 Timo Mustakallio -laulukilpailussa Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon, sekä voitti vuoden 2022 Uuno Klami nuorten ja lasten sävellyskilpailun nuorten sarjan. Gabriel opiskelee Sibelius Akatemiassa laulua sekä sivuaineenaan sävellystä.

2023 Fanny Henn ja Jere Hölttä

Vuoden 2023 solisteja ovat mezzosopraano Fanny Henn ja tenori Jere Hölttä.

Mezzosopraano Fanny Henn opiskelee Sibelius-Akatemian oopperaluokalla Monica Groopin johdolla. Henn astui ensimmäisen kerran näyttämölle 14-vuotiaana I.Kuusiston ”Fjärilvingad” musiikkinäytelmässä Svenska Teaternissa. Konserttisolistina Henn on esiintynyt mm. Händelin Messias-oratoriossa Suomalaisen Barokkiorkesteri (FiBon) ja Suomen laulun kanssa sekä Elias-Oratoriossa Helsinki Metropolitan Orchestran kanssa.

Jere Hölttä on Oulun ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi valmistunut tenori. Hän viimeistelee parhaillaan maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa. Hölttä toimii monipuolisesti ooppera- ja operettikentällä, konserttiteosten esittäjänä sekä aktiivisena konsertoijana. Kesällä 2021 hän voitti Eero Rantalan rahaston palkinnon Timo Mustakallio -laulukilpailussa.

2021 Marika Hölttä ja Henri Uusitalo

Vuoden 2021 solisteja ovat koloratuurisopraano Marika Hölttä ja basso Henri Uusitalo.

Lappeenrantalainen koloratuurisopraano Marika Hölttä on opiskellut klassista laulua sekä musiikkiteatteria Sibelius-Akatemiassa ja Teatterikorkeakoulussa. Hölttä on saavuttanut toisen palkinnon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2019 sekä kansainvälisessä laulukilpailussa Havet's Röst vuonna 2018. Suomen lisäksi Hölttä on konsertoinut Virossa sekä Italiassa. 

Henri Uusitalo opiskelee Sibelius-Akatemialla laulumusiikin maisterin tutkintoa oopperalaulaja Kristjan Mõisnikin johdolla. Uusitalo on laulanut useita ooppera-rooleja Sibelius-Akatemian, Helsingin oopperayhdistyksen ja Suomen Kansallisoooperan tuotannoissa. Uusitalo on laulanut Mozartin Requiemin ja Johann Sebastian Bachin Matteus Passion basso-solistina. 2019 Lappeenrannan laulukilpailuissa Uusitalo äänestettiin yleisön suosikiksi.

2020 Laura Juvonen ja Jussi Vänttinen

Sopraano Laura Juvonen on opiskellut laulajaksi ja laulupedagogiksi Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Hänet tunnetaan positiivista energiaa huokuvana ja monipuolisena lavapersoonana. Juvonen esiintyy aktiivisesti konserttilavoilla. Tällä hetkellä hän valmistelee Turandotin roolia keväällä 2020 ensi-iltansa saavaan Opera BOXin Turandot-oopperaan.

Jussi Vänttinen on espoolainen baritoni ja Lappeenrannan laulukilpailun voittaja vuodelta 2019. Hän teki debyyttinsä Suomen Kansallisoopperassa syyskuussa 2019 laulaen Moraléksen roolin G.Bizetin oopperassa Carmen ja on esiintynyt muun muassa Oulu Sinfonian, Lohjan kaupunginorkesterin sekä Pori Sinfoniettan solistina. Hän esiintyy aktiivisesti ooppera- ja konserttiareenoilla ympäri Suomea.

2019 Jutta Holmberg ja Visa Kohva

Vuoden 2019 solisteja ovat sopraano Jutta Holmberg ja basso Visa Kohva.

Jutta Holmberg on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta. Basso Visa Kohva valmistuu Sibelius-Akatemiasta tammikuussa.

”Solistit edustavat erityisäänityyppejä. Jutta Holmberg on kehittynyt ja kasvanut mezzosopraanosta dramaattiseksi sopraanoksi. Visa Kohva puolestaan omaa syvän bassoäänen. Molempiin ääriäänityyppeihin kypsytään hitaasti, ja on hienoa, että Lipposten rahaston avulla voidaan esitellä yleisölle nämä kaksi harvinaisemman tyylin laulajaa”, kertoo solistien valinnasta vastaava ja solisteja konsertissa säestävä pianisti Erkki Korhonen.

Holmberg on konsertoinut kotimaan lisäksi Hong Kongissa, Itävallassa, Portugalissa, Virossa sekä Ranskassa niin orkesterien solistina kuin oopperarooleissa. Hän esiintyy aktiivisesti myös konserttilaulajana.

2018 Maiju Vaahtoluoto ja Taavi Oramo

Vuoden 2018 solisteja ovat mezzosopraano Maiju Vaahtoluoto ja tenori Taavi Oramo.

Vaahtoluoto on tuore musiikin maisteri Sibelius-Akatemian Laulumusiikin osastolta. Hänet tunnetaan räiskyvänä ja monipuolisena lavapersoonana. Vaahtoluoto esiintyy aktiivisesti konsertti- ja oopperalavoilla. Syyskaudella 2017 hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Mozartin Taikahuilun kolmantena naisena.

Oramo on monipuolinen muusikko. Hän on valmistunut klarinetistiksi, opiskelee kapellimestariksi ja laulajana hän on esiintynyt muun muassa Helsingin Barokkiorkesterin solistina.

Kuvat © Ville Paul Paasimaa ja Tero Ahonen
2017 Johanna Isokoski ja Kristian Lindroos

Vuoden 2017 solisteja ovat sopraano Johanna Isokoski ja baritoni Kristian Lindroos.

Uuden vuoden konsertin alkupuolella oli Suomi100- juhlavuoden kunniaksi suomalaisten säveltäjien teoksia. Säveltäjäniminä kuultiin pääasiassa Jean Sibeliusta, mutta myös Toivo Kuulaa ja Oskar Merikantoa. Konsertin jälkimmäisellä puoliskolla kuultiin W.A Mozartin rakastettuja aarioita ja duettoja; ensin Don Giovannin juonittelua aariassa "Deh vieni alla Finestra" sekä duetossa "La ci darem la mano". Tämän jälkeen oopperasta Figaron häät ensin Figaron neljännen näytöksen aarian ja sen jälkeen Kreivin ja Susannan dueton kolmannesta näytöksestä.

2016 Saara Kiiveri ja Sampo Haapaniemi

Vuoden 2017 solisteja ovat Sibelius-Akatemian viimeisen opintovuoden opiskelija sopraano Saara Kiiveri ja joulukuussa 2015 valmistunut baritoni Sampo Haapaniemi.

Kiiveri on monipuolinen taiteilija. Hän on iloinen, rohkea ja herkkä esiintyjä, jonka suurin intohimo on oopperassa. Kiiveri nauttii syvästi myös lied- ja kamarimusiikin maailmasta ja onkin konsertoinut monien eri kokoonpanojen kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on saanut usein kiitosta säteilevästä ja luontevasta lavaolemuksestaan, jossa on vahvaa läsnäoloa ja varmuutta. Kiiverin lyyrinen sopraanoääni soi kauniisti ja siinä on myös laajenemisvoimaa.

Haapaniemi on erittäin ilmaisuvoimainen baritoni. Hän on monipuolinen ja musikaalinen esiintyjä. Haapaniemi on kuin kotonaan lavalla ja onkin saanut paljon kiitosta myös hänen näyttelijän taidoistaan. Hän on konsertoinut useiden orkestereiden solistina Suomessa ja ulkomailla. Haapaniemen vahvuus ja kiinnostus on oopperamusiikissa, mutta myös oratoriomusiikki on hänen sydäntään lähellä

Päivi ja Paavo Lipposen rahasto ja Sibelius-Akatemia järjestivät yhteistyössä solisteille 10. maaliskuuta 2016 Musiikkitalon Camerata-salissa huikean konsertin täydelle salille. Illan aikana yleisö sai nauttia suomalaisesta lied-musiikista, Wolfgang Amadeus Mozartin ja Richard Straussin vahvoista sävellyksistä sekä Giacomo Puccinin aarioista. Ensimmäinen puoliaika päättyi Haapaniemen tulkintaan Frans Linnavuoren ”Minä laulan sun iltasi tähtihin” -kappaleesta, jonka baritoni omisti kaikille yleisölle oleville naisille.

2015 Hannakaisa Nyrönen

Vuoden 2015 solisti on Hannakaisa Nyrönen (s. 1985). Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta opperakoulutuksen linjalta sekä myös musiikin maisteriksi pääaineenaan kirkkomusiikki.

Uuden vuoden konsertissa Nyrösen tulkitsemat säveltäjät avasivat laaja-alaisen kattauksen musiikin maailmaan: W.A. MozartOskar MerikantoAale Tynni ja Enrique Granados. Tilaisuudessa kuultiin myös useiden runoilijoiden tuotantoa: Eino LeinoLarin KyöstiL. OnervaSaila Susiluoto ja Edith Södergran. Säestäjänä toimi pianonsoittaja Asta Onnila.

2014 Olga Heikkilä

Päivi ja Paavo Lipposen rahaston konserttisarjan avasi ensimmäiseksi vuoden solistiksi valittu sopraano Olga Heikkilä. Hän on valmistunut Tanskan Kuninkaallisesta ooppera-akatemiasta 2013 ja Sibelius-Akatemiasta 2015.

Heikkilän ensimmäisen solistikonsertin ohjelmassa kuultiin säveltäjiä Sibeliuksesta Rahmaninoviin ja Saariahosta Lisztiin. Heikkilää säesti Kiril Kozlovsky, joka soitti konsertissa myös sooloesityksen.

Syksyn 2014 Heikkilä työskenteli yhdessä Saksan arvostetuimmista oopperataloista, Stuttgartin valtionoopperassa. Hän debytoi myös Yhdysvalloissa sinfoniaorkesterin solistina. Sen jälkeen hän on työskennellyt muun muassa Tanskassa, Brysselin kuuluisassa La Monnaie -oopperassa, Zürichissä ja Berliinin valtionoopperassa.