Apurahansaajien kokemuksia

Väinö Tannerin rahastosta jaetaan vuosittain yhteensä noin 25- 30 000 euroa 10-15 apurahan saajalle. Apurahat ovat noin 500-6000 euroa.  Suurempia avustuksia on myönnetty yhteisöille kuten Työväen Arkisto ja joillekuille järjestöille, väitöskirjatutkijoille ja historiahankkeille. Rahasto on luonnollisesti kiinnostunut tukemaan sellaisia eri alojen projekteja, jotka käsittelevät Väinö Tannerin henkilö- ja aatehistoriaa.

Löydät Väinö Tannerin rahaston viime vuosien jakamat apurahat säätiön koosteesta Jaetut apurahat.

Kansan Sivistysrahasto kysyy vuosittain apurahansaajilta, miten sen saanti on vaikuttanut hakijan työskentelyyn. Ohessa muutamia esimerkkejä Väinö Tannerin rahaston viime vuosien apurahansaajien kokemuksista:

2022

Hannaneh Mahmoudian ja HangFlow ry myönnetty 2000 euroa ”Nuorten tietoisuuden lisäämiseen ja vaikuttamistyön mahdollistamiseen nuorisojärjestössä”

”Yhdistys pyrkii kannustamaan nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen. Avustuksen avulla toteutettiin erinomaisia työpajoja, joissa keskusteltiin nuorten kanssa ammattilasten avustamana. Yhdistys osallistui Allianssin järjestämään NUORI22 -suurtapahtumaan. Jokaisella työpajalla on ollut suuri vaikutus osallistuviin nuoriin. Tavoitteena on jatkaa samalla mallilla eteenpäin.”

2022

Päivi Leinonen myönnetty 3000 euroa väitöskirjatutkimukseen ”Lähiömaiseman esteettisiä tulkintoja valokuvahaastatteluja käyttäen.”

"Apurahakaudella sain kirjoitettua tekstiä erityisesti metodiini, valokuvaushaastatteluun liittyen. Jaksoon liittyi myös residenssiviikko Turun yliopiston tutkijaresidenssissä Tartossa, mikä omalta osaltaan edisti työtä. Olin erittäin tyytyväinen apurahajaksoon, etenkin kun siihen asti olin työskennellyt muiden töiden ohella."

2021

Noora Lehtonen (Vallinkoski) myönnetty 1 500 euroa ”Koneen pelko -romaaniin."

"Raportin kirjoittamishetkellä kirja on painossa.

Hanke onnistui hienosti. Teoksen rakenne on haastava ja tekoprosessi oli raskas ja vaativa, mutta apurahan saamisen kautta syntyi tunne siitä, että hankkeeseen uskotaan, mikä auttoi sen loppuun saattamisessa. Haastoin itseni taitojeni ylärajoilla."

2020

Tapani Tavi, myönnetty 2000 euroa ”Hilla-antologian tekeminen. Tapani Tavin kuukauden työskentely ja kahden kerran matkakulut Sodankylän Sassaliin yhteensä 400 km.”

"Hilla-antologia julkaistiin Staalon Festeillä Kittilässä 10.10.2020.

Antologiassa on 10 kirjoittajaa ja kuvantekijää.

Tunturilappilainen Avoin kirjoittajaryhmä pystyy jatkamaan viidenteen vuoteen tavoitteena antologia LASTENKIRJA."

2020

Aitola Minna, myönnetty 1000 euroa. ”Tyyne Leivo-Larssonin elämänkerta”

"Aloitin kirjoittamaan Tyyne Leivo-Larssonin elämänkertaa vuonna 2018 kun olin tehnyt hänestä ensin gradun.

Hain keväällä 2021 väitöskirjatutkijaksi ja pääsinkin. Nyt teen Tyyne-Leivo Larssonista elämänkerrallista historiatutkimusta, kirjoitan väitöskirjaa. Tavoitteena on siis sekä väitöskirja ja elämäkerta Tyyne Leivo- Larssonin ainutlaatuisesta elämästä."

2020

Rainer Smedman myönnetty 2500 euroa ”Oskari Tokoita koskevan lähde-edition graafisen ulkoasun selkeyttämiseen”

Sisällön ja ulkoasun muutos, ohjelmistopäivitys. Valokuvien hankintaan meni yli 800 euroa. Suurin osa Lehtikuva Oy, STT, mutta myös muutama arkisto ja museo ottivat maksuja. Myös äänitteiden hankinta Yleltä nieli melkoisesti euroja.

Väinö Tannerkin aloitti syventävät opinnot Senaatin apurahan turvin 1902. Stipendin avulla hän tutustui Saksan osuustoimintaliikkeeseen. Kuvassa Tanner huoneessaan Helsingin lääninvankilassa. Siellä Tanner aloitti kirjailijan uransa "valtion leivissä". Hän kirjoitti hämmästyttävän määrän muistelmateoksia ja käännöksiä.