Käytännön tietoa Ruusintorpasta

Savonrannan kirjailijaresidenssi Ruusintorppa

Kirjailija Tauno Yliruusin ja tekstiilitaiteilija Ingeborg Yliruusin lahjoittama kesäkeidas toimii Kansan Sivistysrahaston kirjailijaresidenssinä Savonrannalla.

Residenssi luovutetaan hakemuksesta kesäkuukaudeksi kirjailijan tai kääntäjän työskentely- ja lomakäyttöön. Kesäkeidas on toiminut kirjailijaresidenssinä keväästä 2010 alkaen.

Käytännön tietoa Ruusintorpasta

Ruusintorppa sijaitsee Savonrannalla (nykyisin Savonlinnan kaupunki) osoitteessa Ruusintorppa Pappilantie 7, 58300 Savonranta. Helsingistä matkaa kertyy noin 390 kilometriä. Lähimmät kaupungit ovat Savonlinna ja Joensuu, muita lähellä sijaitsevia palvelukeskuksia ovat Liperi, Heinävesi, Kerimäki ja Punkaharju. 1300 m2 tontti rajoittuu Koskilampeen, joka on osa laajaa Saimaan vesistöä. Ranta on matala, paikoin kivikkoinen, mutta sopii myös lasten uimarannaksi.

Tontilla on kaksi rakennusta, vanha Ruusintorppa sekä uudisrakennus Ingantupa. Ympäristö on rauhallista omakotialuetta lähellä Savonrannan keskustaa, josta löytyvät kirjasto, kaupat, huoltoasema, ravintolat, vierasvenesatama, kirkko ym. palveluita. Kalastuslupia saa ostaa paikalliselta huoltoasemalta.

Torpalla on makuutiloja viidelle hengelle. Vuodevaatteet, lakanoita ja tyynyliinoja lukuun ottamatta kuuluvat varustukseen. Makuutilat ovat pääosin vanhan Ruusintorpan puolella.

Molemmissa rakennuksissa on sähkölämmitys, Ingantuvassa lisäksi takka sekä torpan puolella ilmalämpöpumppu. Nykyaikainen keittiö sijaitsee Ingantuvan puolella, samoin kuin saniteettitilat ja sauna. Keittiössä on astiastoa varattu noin 6 hengen käyttöön. Ruusintorpan varustukseen kuuluvat lisäksi lämminvesivaraaja, televisio, radio-dvd, astian- ja pyykinpesukone, pölynimuri, ulkogrilli ja soutuvene sekä kaksi polkupyörää. Säätiö varustaa tilat pienellä määrällä käyttötarvikkeita kuten saunapuut, grillihiilet, keittiö- ja wc-paperit sekä puhdistusaineet, mutta näiden lisähankinta jää käyttäjän kustannukseksi. Sähkö-, vesi-, jäte- ym. maksuista vastaa Kansan Sivistysrahasto niiden normaalin asumiskulutuksen puitteissa.

Käyttäjä vastaa henkilökohtaisesta, perheensä ja vieraidensa oleskelusta Ruusintorpalla yllä kuvatun kustannusten jaon mukaisesti. Tilat- ja irtaimisto on vakuutettu mutta tavanomaisesta kulumisesta ja huolellisesta käytöstä poikkeavasta paikkojen tai välineiden rikkoutumisesta ja vahingoittamisesta veloitamme käyttäjää.

Vioista ja vahingoista pyydämme ilmoittamaan välittömästi Kansan Sivistysrahastoon, puh. 050 3200 272 tai numeroon 050 378 3783 / Ulla Vuolanne.

Erityistä huomiota pyydämme kiinnittämään Ruusintorpan museoesineiden säilyttämiseen niille osoitetuilla paikoilla. Edellytämme myös, että käyttäjä luovuttaa tilat normaaliin asumistapaan siivottuina.

Julkistamme apurahatiedoissamme kulloisenkin torpan käyttäjän. Toivomme myös, että käyttäjä olisi suopea tiedotusvälineiden haastattelupyynnöille koskien kesänviettoa torpalla.

Savonrannan kirjaston kanssa olemme sopineet, että he voivat pyytää Ruusintorpan asukasta kertomaan työstään ja tuotannostaan Savonrannan kirjastossa. Toivomme myös, että torpan käyttäjä kirjoittaisi KSR:lle lyhyen kuvauksen kesän kokemuksista julkaistavaksi mahdollisten kuvien keralla KSR:n www-sivuilla, some-kanavissa ja säätiön esitteessä.

Ruusintorpan käyttö käsitellään apurahana

Ilmoitamme Ruusintorpan käytön verottajalle arvioiden sen hinnan alueen vuokramökkien arvon mukaisena apurahana. Vuoden 2023 taso on 850 euroa/kk. Apuraha on saajalleen veroton mutta muistutamme, että yhdessä muiden apurahojen kanssa se saattaa saajalla nousta yli verovapaan apurahan määrän, joka nykyisellään on noin 25.000 euroa vuodessa (kts. tarkemmin vero.fi). Sosiaaliturvaa kerryttävää etuutta tästä apurahasta ei muodostu.